maandag 23 juni 2014

Het Capitol en meer

Na een goede nachtrust zijn onze benen weer helemaal klaar voor nog een dag Washington DC. Om 9:30 uur hebben we een reservering staan voor de Capitol tour. We nemen ook deze ochtend een ontbijt van de Starbucks beneden in het hotel. Het is al prachtig weer als we naar het Capitol lopen.


The Capitol in de ochtend zon

De tour-tickets moeten we ophalen in het visitor center aan de zuidkant van het gebouw. Er staat al een behoorlijke rij maar de wachttijd valt gelukkig erg mee. Er worden steeds veel mensen tegelijk naar binnen gelaten die dan eerst door de tassencontrole gaan en dan kan de volgende groep weer naar binnen.



Als ik in het visitor center de reservering laat zien, krijgen we de keuze om in een eerder groep mee te gaan. Prima, hoeven we niet al te lang te wachten. We krijgen een sticker voor de tourgroep van 9 uur en sluiten aan in de volgende rij.


Als eerste worden we binnengelaten in een filmtheater waar een film over het Capitol wordt getoond. Na de film wordt de groep verder verdeeld en ontvangen we allemaal een koptelefoon waarmee we de tourguide goed kunnen verstaan. We zijn duidelijk niet de enige die vandaag het Capitol bezoeken maar alles wordt in goede banen geleid door onze alerte tourguide. We starten de tour in de rotunda (het Capitol zelf is verbonden met het visitor center). Het gebouw is indrukwekkend en gedetailleerd. 

De rotunda
 Het plafond van de rotunda wordt gerenoveerd en daarom is de binnenkant voor de zekerheid voorzien van een groot doek om eventueel naar beneden vallende onderdelen op te vangen. Het is nu net een grote donut!

Plafond met mega donut

Detail van het nog zichtbare gedeelte van het plafond (George Washington)
 Rondom is een schilderij te zien waarop een deel van de geschiedenis van Amerika is afgebeeld. Het lijkt 3D maar dat is het niet.

Detail van het schilderij rondom de rotunda
 Er hangen nog andere schilderijen met belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis er op afgebeeld en er staan een aantal beelden van presidenten.

Bronzen beeld van Ronald Reagan
 Een ruimte verder is de National Statuary Hall. Zoals de naam al aangeeft staan hier veel beelden. Iedere staat mocht twee beelden schenken van opvallende/ belangrijke burgers van die staat. De meeste van die beelden staan in deze ruimte. Er hangt ook een mooie lamp en het plafond is helemaal bewerkt (dit plafond is niet voorzien van een donut).


Lamp in de National Statuary Hall

Plafond van de National Statuary Hall

Beeld van Rosa Parks (de dame die weigerde haar zitplaats in de bus af te staan aan een blanke)

Van de beelden hal gaan we naar de Crypt. Hier was een plekje gecreƫerd voor George Washington zijn stoffelijk overschot maar daar is nooit gebruik van gemaakt. George ligt begraven op Mount Vernon zoals hij zelf gewenst had. De guide verteld nog wat laatste dingen en leidt ons daarna terug naar het visitor center. Vanuit het visitor center loopt er een tunnel naar de Library of Congress. We besluiten ook hier een kijkje te gaan nemen.


Ook weer een heel indrukwekkend gebouw met allerlei versieringen, zuilen en een bijzonder plafond.


The Library of Congress
 Hier ligt een exemplaar van de Gutenberg Bijbel. Er zijn totaal drie van deze bijbels op de wereld die op dierenhuid bladzijden zijn gedrukt en in goede en complete staat verkeren. In de Library of Congress ligt er hier een van.



Library of Congress

De leeszaal

Detail van de zuilen in de Library of Congress
In de bieb is ook de collectie boeken te vinden die Thomas Jefferson heeft geschonken nadat een eerdere collectie door brand verwoest was.


Welk boek zal ik vandaag gaan lezen?
Ook hier was het de moeite waard om naar boven te kijken.

Plafond waar beweging in zit
 Als we de bieb helemaal bekeken hebben kopen we nog wat souvenirs in het winkeltje. Het bieb-water smaakte ook prima.

Water met een speciaal label
 Gisteren hadden we bedacht om na de Capitol tour de Botanic Gardens en het Air en Space museum te bezoeken maar later hebben we de plannen toch weer aangepast. Het leek ons beter om de rest van de middag door te brengen in de Zoo. Ook deze is gratis in Washington. De zoo ligt ietsje verder weg dus besloten we met de metro te gaan. We kochten tickets waar je geld op kan zetten om de rit te bekostigen. Boven het apparaat van de tickets hangt een tabel met de ritprijzen en zo kan je bereken hoeveel je nodig hebt op de kaart.

metrokaartjes
Op de site van de zoo had ik gelezen dat er twee metrohaltes dichtbij de zoo zijn maar dat het vanaf halte Woodley Park wel heuvel op is. Wij kozen daarom voor de andere halte waar vandaan het ongeveer even ver lopen is maar je wel op 1 hoogte blijft.


In de zoo is een panda jong te bewonderen en dat is dan ook de publiekstrekker op dit moment.

Map of the Zoo
Als eerste namen we een lunch bij de panda overlook. Er was veel keuze voor de niet vleeseters onder ons. Na deze lekkere lunch gingen we op zoek naar het panda beertje. Deze zat hoog in de boom en liet zich niet helemaal zien.

Panda cub in de boom
Na de panda's bekeken we andere dieren in de tuin maar al snel kwamen we tot de conclusie dat deze dierentuin niet echt spectaculair is. Leuk voor de locals maar niet echt de moeite waard voor de toerist. We vonden het eigenlijk een beetje zonde om er lang rond te lopen als er nog zoveel ander moois te zien is in Washington DC.

Even relaxen

Miauw!
 We zeiden de diertjes gedag en pakte de metro richting Union Station. Na wat spullen gedropt te hebben in het hotel werd het Air and Space Museum met een bezoek vereerd. In dit grote museum is van alles te zien en te beleven wat met space en vliegen te maken heeft.


Een groepje raketten
 We zagen zowel een Imax film als een film in het Planetarium. Deze films gingen over sterren, planeten en de melkweg. We kwamen er met meer vragen uit dan we er in gingen maar dat was helemaal niet erg!


Verschillende vliegtuigen in het museum


Voor het avondeten kozen we een pizza in de foodcourt van het museum. Het toetje namen we later mee van de Starbucks en aten we op in onze hotelkamer.
Toen het donker was, gingen we weer terug naar de National Mall om de gebouwen te zien als ze helemaal verlicht zijn.



Ergens had ik gelezen dat in het parkje achter de Conservatory een mooi verlichte fontein stond.

Fontein in het park achter de Botanic Garden

The Conservatory (Botanic Gardens) en The Capitol


Op ons gemak keerden we terug naar het hotel, werd het blog geschreven en vielen de oogjes dicht.

Morgen hebben we nog een hele ochtend in Washington. Om 15:05 moeten we in de trein zitten die ons in ongeveer 20 uur naar Kissimme Florida zal brengen.

3 opmerkingen:

  1. Prachtige foto's. Jullie hebben al heel veel moois gezien en het houdt maar niet op.
    Geweldig dat in deze stad bijna alles gratis is, kunnen ze hier nog wat van leren. denk aan het toilet gebruik in Nederland.
    Genieten maar !!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat is er veel te zien en te doen in Washington, geweldige stad en jullie genieten ook met volle teugen. Mooie foto´s!
    Ben benieuwd naar de treinreis, veel plezier en goede reis!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nog magneetjes gescoord ;) ? Mooi allemaal hoor, ook by night!

    BeantwoordenVerwijderen